Качване на проложение в Android Market (Google Play)

Всички разработчици за Android рано или късно ще трябва да качат (upload) своите Android Application в магазина(Google Play) за такива приложения. Ето как става това стъпка по стъпка с помощта на Eclipse.

 • В Eclipse отворете проекта, който искате да качите.
 • Натиснете десен бутон на мишката върху папката на проекта и изберете Export ->Export Android Application.
 • В новоотворения прозорец ще имате възможност да избирате keystore.
  Това е един вид Вашия личен ключ за заключване на съответното приложение.image keystore creationАко качвате за пръв път приложение и изберете “use existing keystore” Eclipse, ще предложи един вариант за keystore, който е създаден по default. Паролата за default keystore е “android”.  Не е добре да се използва той, защото Google Play няма да разреши качването на приложение създадено от debugging key-я по подразбиране. Затова ако това е първото Ви проложение и нямате собствен  keystore, изберете “create new keystore” опцията.

  Ако вече имате създаден keystore естествено избирате “use existing keystore” след което задавате Вашия ключ.

  Лично аз си мисля, че ако имате собствен keystore Вие няма да четете този пост, поради тази причина продължавам обясненията с това как да създадем собствен ключ.

  В прозореца Key Creation всички полета трябва да се попълнят, но най-важни са полета password и validity (years)

  create new keystore

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Паролата трябва да бъде минимум 6 знака, аз за годините може да зададете 50.

 • След като всички полета са попълнени преминете нататък.
 • В последната стъпка от подготовката на Вашето приложение, за качване в Google Play Store, укажете на Eclipse къде да запази новосъздаденият .apk файл. Съветът ми тук е да запазвате приложенията си в отделна директория, за която ще знаете че съдържа само подготвените .apk файлове за Android Store.  В последствие в тази директория може да съхранявате и screenshot-овете  за всяко приложение.
 • Следващата стъпка е да влезете (login) във Вашия Google акаунт. Ако нямате създаден такъв (в което аз се съмнявам) е необходимо да си направите gmail поща, след което да влезете от тук http://market.android.com/publish.
 • Целта е да сте регистриран в Google Android market като разработчик на приложения. След като настройте Вашия профил там и приемете  Android Market Developer Distribution Agreement, ще трябва да заплатите (еднократно) сумата от 25$. Парите могат да бъдат платени с кредитна или дебитна карта като това е единствената сума необходима за качвате на Вашите приложения в Android Market.
 • Последната стъпка от целия процес е да качите реално приложението в Android Market-a. Тук вече трябва да се намирате в началната страница на Вашия профил в Google и да изберете бутона  “Upload an Application”. Следва стъпка в която трябва да настойте всичко около Вашето приложение. Нещата са доста и Google ще Ви връща ако нещо не е както трябва.

Ще Ви дам списък с предварителните неща който трябва да подготвите за  настройките на приложението:

 1.  Пътя до .apk файла създаден с keystore;
 2. Минимум два screenshot-a на Вашето приложение в PNG и JPEG формати със следните размери(320×480, 480×800, 480×854, 1280×720, 1280×800);
 3. Задължителна икона (PNG формат) с висика резолюция (512×512) на Вашето приложение;
 4. Текст съдържащ описанието на приложението

Разбира се има още доста настройки, но това са тези, които е добре предварително да сте подготвили. Не се притеснявайте по всяко време може да се правят промени на настройките.

Благодаря за вниманието, моля коментирайте!!!

5 thoughts on “Качване на проложение в Android Market (Google Play)

 1. Kъм коя програма да предоставя линк? В този пост единствената програма за която става на въпрос е Eclipse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *