Как да започнем с Android (начало Android)

Първото нещо което трябва да знаете, е че за да пишете приложения за Android операционна система, Вие трябва да знаете ООП с Java и да може да работите с документацията на Java. Ако това условие е изпълнено то тогава за няколко дни ще може да правите собствени приложения и да ги стартирате на Вашите мобилни устройства.
Нека да започнем стъпка по стъпка процедурата по настройката на Вашия компютър за разработка на Android приложения. Само искам да отбележа, че този пост е за настройка на компютър с операционна система Windows. Ако искате за Linux ето един линк, в който автора е обяснил процедурата Настройка  Android за  Linux
Първото нещо което трябва да направите е да си инсталирате Eclipse IDE платформата и Android SDK Tools пакета. Ето няколко думи за двете неща.

Eclipse IDE е среда за програмиране. Програма с инструменти, които улесняват значително процеса на програмиране. Тя ще Ви подчертава синтаксиса на кода и ще Ви предостави много инструменти за дебъгване на програмите и още куп полезни неща, без които няма да можете.

Android SDK е набор от инструменти за създаване на приложения за платформата Android.

И двете приложения са безплатни и могат да се намерят в Google много лесно. Първо инсталирайте Eclipse и след това Android SDK.

Аз препоръчвам след разархивирането на свалетите пакети за Eclipse IDE и Andorid SDK tools , да копирате техните папки с всички файлове в тях директно на диск  C: на Вашия Windows. По този начин и двете програми ще бъдат  лесни за директен достъп. Разбира се Вие може да ги разположите където пожелаете.

Първо инсталирайте Eclipse IDE.

След като сте го инсталирали, стартирайте го и отидете в менюто Help, изберете подменюто Install New Softwear…. Целта е да се инсталира допълнителна приставка към  Eclipse за да може да се работи с Andorid OS. След като направите тази операция ще Ви се покаже прозорец в който натиснете бутона “add” и ще трябва да се въведе URL адрес на допълнителния softwear който ще се инсталира. Към момента на писане на този пост правилния URL адрес  беше https://dl-ssl.google.com/adnroid/eclipse  или този URL може да се намери в Google като се напише “ADT Plugin for Eclipse”. Копирайте този адрес и го поставете в полето Location. Извършете всички стъпки от инсталирането на Android плъгина за Eclipse натискайки бутоните “Next”.

Ако стартирате сега Eclipse IDE ще видите, че в лентата с менютата има нови инструменти за работа с Adnroid.

Инсталирайте сега и Android SDK tools.

След като свалите zip файла на Android SDK от интернет и го разархивирате, копирайте неговото съдържание директно в диск C:.

След това влезте в директорията в която се намират разархивираните файлове на Android SDK пакета и кликнете върху файла SDKManager.exe. При приключването на инсталацията ще видите прозорец с много възможни пакети, които може да бъдат инсталирани на Вашия компютър. Изберете първия пакет “Android SDK Platform tools” и го инсталирайте. Ако не желаете да инсталирате другите пакети сега може да премахнете отметките от тях. Ако изберете инсталирането на всички пакети заедно това ще отнеме много време. Аз препоръчвам за сега да инсталирате само първия пакет. Останалите пакети служат за пробването на Вашите програми за различните версии на Android (примерно за 2.2 или за 3.1 и т.н.)

Ако инсталацията на Android SDK tools е преминала успешно в директорията на SDK трябва да имате папка platform-tools, в която трябва да има adb.exe файл. Не стартирайте този файл той ще Ви е необходим по-късно за инсталирането на Вашите приложения от компютъра на мобилното устройство.

Последната стъпка от подготовката на Вашия компютър е да се провери дали всичко работи.

Влезте в конзолата на Windows. За тези които не знаят как, това става чрез написването на “cmd” командата в run прозореца.

След като сме отворили Windows конзолата, свържете Вашето мобилно устройство чрез USB кабел към компютъра. Сега е необходимо да достъпим файла adb.exe. За целта напишете в конзолата

cd C:\android-sdk-windows\platform-tools

и натиснете Enter. Вече трябва да се намирате в директорията platform-tools от където може да извикаме командата “adb devices” и да натиснем Enter. Тази команда трябва да покаже всички стартирани и свързани мобилни устройства с Вашия компютър.  В списъка който ще се покаже трябва да има и Вашето устройство. Това показва че adb командата работи нормално. Тази команда има много опции, които може да разгледате като напишете в Windows конзолта

adb — help

Последно искам да Ви дам и един линк към видео за това как става настройката youtube video

One thought on “Как да започнем с Android (начало Android)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *